Ekonomi, pedagogik och digitala tankar om framtiden

Niclas Peterson, operativ chef på LP Entreprenad i Göteborg, är övertygad om digitaliseringens fördelar. Men samtidigt är han realist. Allt som är rätt är nödvändigtvis inte en dans på rosor.

– När det är mycket att räkna på, vill man att det ska gå fort och enkelt, och vill ogärna byta verktyg eller arbetssätt. Det finns en inbyggd trygghet i att jobba som man alltid har gjort. Men digitaliseringen är rätt väg att gå, och Bidcon är ett enormt bra verktyg, för hela kedjan. Vi har fem-sex kalkylatorer som enbart sitter och räknar, men drygt 25 man i produktionsledningen som på något sätt jobbar med Bidcon varje dag, berättar Niklas.

LP Entreprenad är gamla i gamet på flera sätt. Företaget startade redan 1956 och är idag med 150 anställda och en omsättning på över 330 miljoner ett av Västsveriges ledande företag inom utemiljö, anläggning, skötsel och markarbete. Man var också tidigt ute med att anamma digitala verktyg. Första gången Niklas kom i kontakt med Bidcon var 2002.– Då jobbade vi mycket mot industri, och vi hade mycket ÄTA:or där det gällde att man skulle kunna bevisa vad som ingick och vad som tillkommit. Vi insåg att ska vi jobba mycket med öppna kalkyler så behöver vi ett program som kan hantera detta.

– Det är ju inte roligt att räkna fel, och missar man saker kan man backa duktigt i ett projekt. Och visst kan man räkna fel oavsett program, det handlar ju om kapaciteter, gubbar och maskiner och att man ska uppskatta hur mycket tid som behövs för att göra jobbet. Men den stora skillnaden är att Bidcon visuellt kan visa att du verkligen har allting med.

– Det är samtidigt lite av motståndet mot ett sånt här IT-stöd, att man ska vara så noggrann, och att det initialt tar lite mer tid. Så alla är inte glada i det här med digitaliseringen…

– Men faktum är att det extrajobb man gör i början, har man sedan igen i alla andra led. Det är enormt tidskrävande för någon annan att sätta sig in i ett jobb. Det är också en fördel när man lämnat en offert och projektet står still ett halvår innan beställaren vaknar till liv. Med Bidcon har man allt framför sig när det är dags.

– En annan storhet med programmet är att man kan blanda olika resurser in i samma produkt, lite som en ekvation med många variabler, och sedan lägga in detta i tidplanen så att man pedagogiskt kan visa personalen att ”här är vi, här jobbar vi nu och så här mycket kostar vi”. Det ger en helt annan förståelse.

Projektplanering = att veta

Nästa steg för LP Entreprenad var just att komplettera med någon form av projektplaneringsverktyg. För LP Entreprenads del var det först Plancon Planner men numera Powerproject.

För Niclas innebär det att han kan gå från att hoppas till att veta.

– När du har kalkylen och sedan bara kan dra över den till en tidplan kan du periodisera arbetet, och varje vecka kunna läsa ut hur mycket resurserna kostar och jämföra med hur mycket jobb som blivit utfört.– Gör man detta på rätt sätt så har man faktiskt koll på hur man ligger till. Det har man ingen aning om annars, då får man vänta till sista spiken är inslagen, betala räkningarna, blunda och bara hoppas att slutresultatet blir bra. Men genom att bli varse om hur man ligger har man en chans att hitta lösningar innan det är för sent.

Projektplaneringsverktygen handlar också om att underlätta för de som jobbar i projektet, och låta tekniken ge alla samma förutsättningar att lyckas påpekar Niclas.

– Det normala i den här branschen är att folk ute i produktionen så småningom får ansvaret att räkna på jobb. Men yrkesskicklighet i produktionen har väldigt lite med ekonomi att göra. Att driva jobb däremot har nästan enbart med ekonomi att göra. Så genom att göra jobbet mer överskådligt och lättare att koppla insatser till pengar rent visuellt, blir programmet också ett pedagogiskt instrument, och det blir bara allt viktigare.

Framtiden

Även om LP Entreprenad har kommit långt när det gäller användandet av IT-verktyg så vill Niclas se ännu fler digitala steg i sin bransch:

– Det jag hoppas på är att vi med GPS:er och sensorers hjälp till slut ska kunna få feedback direkt från maskinerna, så att vi hela tiden kan tanka in verkligheten in i kalkyler och tidplaner. Fortfarande är det för svårt att mäta verkligheten, det är så många parametrar som spelar in.

– Men tänk om vi skulle kunna vrida tekniken, så att jag kunde tanka in maskinernas resultat rakt in i min nästa offert. Jag vet att det finns steg i den riktningen i stora vägprojekt, och det skulle vara välkommet även i vår värld, att slippa anta och istället jobba med verkliga siffror.