Givande samarbete med Folkhem

PB_folkhem_extra_exterior_0027

I år gick Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris till Folkhem Produktion AB som tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh ritat och utvecklat de idag högsta Bostadshusen i världen byggda helt i trä. De får priset för de åtta våningar höga trähusen vid strandparken i Sundbyberg. I byggnadsarbetet har man använt både byggteknik och gjort materialval som bidragit till kortare byggtider, mindre buller och positiv klimatpåverkan.

Inspirera till att bygga annorlunda

Sven Unger, ordförande i juryn, meddelade att förhoppningen med utmärkelsen är att fler ska inspireras till att bygga annorlunda. Stockholm behöver fler byggherrar och entreprenörer som vågar satsa på innovativa metoder och tekniker. Förhoppningsvis kommer framtidens stadsbild att, likt trähusen, andas hållbarhet och nytänkande.

Folkhem Produktion AB är ett medelstort byggmästarföretag som egen utvecklar bostadsområden och har sin huvudsakliga verksamhet i Stockholmsområdet. De har varit kund hos Elecosoft sedan 2012 och i sina projekt använder de både Sitecon, Bidcon och Plancon.
– Vi ville skapa oss en bättre kontroll och överblick över våra projekt. Med Elecosofts programvaror får vi kontroll över både dokument och projekt och kan enkelt skapa kalkyler i Bidcon och tidplaner via import till Plancon, säger Kenneth Wilén, verksamhetsutvecklare på Folkhem.

Miljön i fokus i samarbetet med Elecosoft och IVL

För Folkhem är det viktigt att ta hänsyn till miljön och de är lyhörda för nya möjligheter att förbättra och tydliggöra sitt miljöarbete.

Med effektiva program som ger bra underlag kan beslut om olika lösningar som tar hänsyn till miljöbelastningen underlättas. IVL och Elecosoft arbetar därför tillsammans för att alla ska kunna göra miljöbelastningskalkyler i Bidcon. Målsättningen är att kunna erbjuda miljöberäkningar på ett enkelt och billigt sätt. Folkhem är ett av de företag som aktivt testar och bidrar för att beräkningarna ska bli så användarvänliga som möjligt.

– Folkhem har bidragit på ett väldigt bra sätt med sin långa erfarenhet av miljövänligt byggande och LCA-kalkylering. I detta arbete är det vitalt för oss att ha med våra kunder och vi kommer därför söka aktivt efter fler pilotprojekt där vi kan nyttja Bidcon och ytterligare finslipa på gränssnitt och koppling mot IVL under 2014, säger Andreas Forsfjäll, produktledare på Elecosoft.