Stockholmsarenan tar form – Roger Hansson Havators spindel i nätet

Stockholmsarenan blir ett positivt lyft på många sätt för vår huvudstad. Både vad gäller sport och nöjesevenemang. Med 20 000 betongelement som ska monteras krävs full koll på alla moment. Det har Roger Hansson. Med sina 30 000 sittplatser finns det stora visioner för vilka möjligheter den nya Stockholmsarenan skapar. Förutom att fungera som ny hemmaplan för minst ett av Stockholms fotbollslag, ska den även göra Stockholm till en evenemangsstad i världsklass. Placerad ett välriktat inkast söder om Globen ska den nya arenan stå värd för allt ifrån stora konserter och mässor, till internationell fotboll, hästsport och motorsport.

Tar hjälp av Plancon och Sitecon

För montaget av Stockholmsarenans betongstomme ansvarar Havator Montage, i ett projekt som är företagets största någonsin. Uppdragsgivare är stomkonstruktören Betongmästarna i Sverige och arenan ska stå klar till fotbollen drar igång våren 2013. De 20 000 betongelementen som ska monteras kräver naturligtvis minutiös planering och uppföljning, ett arbete där Havator tar hjälp av Elecosofts programvara Plancon och Sitecon.

”Som ett stort gubblego”

Och kopplingen till Elecosoft slutar inte där. Det är nämligen den förre Elecosoftprofilen Roger Hansson som har huvudansvaret för montagets projektplanering och uppföljning.
– På Havator finns ju riktiga experter på montagearbetet. Min roll är att sköta kontakten med vår beställare samt att styra planering och dokumentering av projektet. Man kan säga att det är som att bygga ett stort gubblego, där vi på Havator är först på banan i projektet. Roger Hanson kom till Havator från Elecosoft förra året och tog därmed steget tillbaka till den bransch där han ursprungligen började sin karriär.

ÄTA-hantering i Sitecon

– Den kanske största förmånen man har som byggare är att vi kan åka förbi byggnader som kanske byggdes för 15 år sedan, med en positiv känsla av att ha varit med och skapat något bra. Som gammal kundcoach på Elecosoft har Roger naturligtvis bra koll på programvaran sedan tidigare.
– Programmen fungerar klockrent för oss. All planering görs i Plancon och lika viktigt är den ekonomiska uppföljning som vi gör med ÄTA-hanteringen i Sitecon. I ett sådant här stort projekt är det självklart helt avgörande för ett lyckosamt projekt. För Havator är Stockholmsarenan ett pilotprojekt vad gäller Plancon och Sitecon, där tanken är att så småningom använda programmen även i resten av organisationen, berättar Roger Hansson.

Fakta

Företag: Havator Montage (ingår i koncernen Havator Group)
Antal anställda: 70
Omsättning: 120 miljoner kronor
Verksamhet: Montagearbeten i stål och betong
Elecosoftprogram som används: Sitecon och Plancon