Statcon hjälper Martinsons konstruera inomhusarena i Uppsala

Martinsons använder sig av Statcon i sitt uppdrag att konstruera, leverera och montera stomme och läktare i limträ, samt bjälklag i KL-trä till IFU Arena i Uppsala.

Konstruktioner i trä

Martinsons har fått uppdrag av NCC att konstruera, leverera och montera stomme och läktare i limträ, samt bjälklag i KL-trä till IFU Arena i Uppsala. Företagets konstruktioner i trä ger hög bärkraft i förhållande till den egna vikten vilket ger viktiga miljöfördelar. Detta i kombination med att Martinson kunde leverera hela konstruktionen gjorde dem mest prisvärda.

I projektet har Martinsons använt sig av Elecosofts beräkningsprogram Statcon Structure.

– Vi har använt programmet mycket i detta projekt. Det fungerar inte för stora takstolar men för allt annat så är det överlägset snabbast, säger Niclas Kjell, konstruktör och projektledare på Martinsons Byggsystem.

Statcon är snabbt och enkelt att arbeta i

Statcon har använts i många år inom företaget. Uppdateringen till Eurocode och de förbättringar som gjorts sedan dess har förbättrat programmet ordentligt. All utveckling av Elecosofts programvaror sker i nära samarbete med kunden.

– Statcon har under de senaste åren blivit bättre och bättre. I det gamla Statcon var det svårare att lägga in laster och överföra laster mellan olika byggnadsdelar. Idag har programmet en bättre struktur och är snabbt och enkelt att arbeta i. Dessutom har jag en bra relation med utvecklarna på Elecosoft. De är lyhörda för förbättringsmöjligheter och väldigt kunniga, både på programmet och inom konstruktion. Senast jag hade förslag på ändringar i strukturen blev programmets funktionalitet ändrad omgående, säger Niclas Kjell.

Martinsons ser tillbaka på en extremt bra höst efter ett par ganska tunga år.
– Det känns positivt och vi ser ljust på framtiden, avslutar Niclas Kjell.